Аналіз та розрахунки ексергетичного коефіцієнта корисної дії швидкісних водо-водяних теплообмінників для гарячого водопостачання

Автор(и)

  • Oleksandr Holyshev Криворізький національний університет, Ukraine
  • Vitalii Denhub Криворізький національний університет, Ukraine
  • Viktoriia Konovaliuk Київський національний університет будівництва і архітектури, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32347/2409-2606.2018.25.13-18

Ключові слова:

ексергетичний коефіцієнт корисної дії, теплообмінні апарати, теплообмінники-змішувачі

Анотація

Розроблена методика розрахунку ексергетичного коефіцієнта корисної дії (ЕККД) як для окремих елементів теплообмінних апаратів, так і для всієї конструкції. На основі відомих теплотехнічних даних виконані розрахунки ЕККД одноступеневих і двоступеневих теплообмінників. Встановлено, що ЕККД одноступеневих теплообмінників коливається в межах 0,74...0,77, а двоступеневих – 0,84...0,86 і практично не залежать від конструкції та способу приєднання до трубопроводів теплової мережі. Втрата ексергії у швидкісних теплообмінниках з фізичної точки зору пояснюється зміною температури (питомою теплоємністю) при теплообміні і відведенні нагрівальних потоків за межі системи гарячого водопостачання. Підвищення значення ЕККД можливо за рахунок збільшення кількості секцій теплообміну, але з практичної точки зору воно недоцільне і більш глибоке охолодження нагрівального теплоносія може викликати порушення температурного режиму систем опалення. Перехід до групових і індивідуальних систем теплопостачання обмежує застосування швидкісних теплообмінників для гарячого водопостачання. Їхнє використання доцільне в теплових мережах з потужними джерелами теплоти, наприклад від ТЕЦ або промислово-опалювальної котельні. Для ефективного використання теплової енергії в процесі підготовки гарячого водопостачання бажано використовувати теплообмінники-змішувачі теплових потоків.

Біографії авторів

Oleksandr Holyshev, Криворізький національний університет

професор

Vitalii Denhub, Криворізький національний університет

доцент

Viktoriia Konovaliuk, Київський національний університет будівництва і архітектури

доцент

Посилання

Tekhnycheskaia termodynamika. Pod. red. V. Krutova, Mashinostroenie, 1991.

Buliandra O. F. Tekhnichna termodynamika. Tekhnika, 2006.

Chepurnyi M. M., Tkachenko S. Y. Osnovy tekhnichnoi termodynamiky. Podillia - 2000, 2004.

Spravochnik proektyrovshchika. Proektirovanie teplovykh setei. Pod. red A. A. Nikolaeva. Stroiizdat, 1965.

Yenin P. M., Shvachko N. A. Teplopostachannia (chastyna I «Teplovi merezhi i sporudy»). Kondor, 2007.

Kozіn V. E., Levina T. A., Markov A. P., Pronina Y. B., Slemzin V. A. Teplosnabzhenie. Vysshaia shkola, 1980.

Oleksandriuk A. A. Raschet y proektirovanie indyvidualnykh teplovikh punktov. DHASA, 1999.

Brodianskii V. M.Eksergeticheskii metod termodinamicheskogo analiza. Energiia.1973.

V. M. Brodianskii, G. P. Verhivker, Ia. Ia. Karchev i dr. Eksergeticheskie raschety tekhnicheskikh sistem. Nauk. dumka, 1991.

Sokolov E. Ia. Energeticheskie osnovy transformatsii tepla i protsessov okhlazhdeniia. Energoizdat, 1981.

Malkin E. S., Zhuravska N. Ye. “Rozrakhunky enerhetychnoi ta ekserhetychnoi efektyvnosti system hariachoho vodopostachannia obiektiv zhytlovokomunalnoho sektora.” Ventyliatsiia, osvitlennia ta teplohazopostachannia: Naukovo-tekhnichnyi zbirnyk, Iss. 20, Kyivskyi natsionalnyi universytet budivnytstva i arkhitektury, 2016. рр. 3-13.

Labai V. Y. “Zalezhnist ekserhetychnoho KKD kondytsionera vid zminy temperatur teplo- ta kholodonosiiv.” Nova tema. no. 2, 2008, pp. 27–28.

Zadoiannyi O. V. “Ekserhetychni kryterii pry otsintsi enerhooshchadnosti system kondytsionuvannia povitria bu-divel i sporud.”Ventyliatsiia, osvitlennia ta teplohazopostachannia: Naukovo-tekhnichnyi zbirnyk, Iss. 17, Kyivskyi natsionalnyi universytet budivnytstva i arkhitektury, 2014. рр. 3-9.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-26

Як цитувати

Holyshev, O., Denhub, V., & Konovaliuk, V. (2018). Аналіз та розрахунки ексергетичного коефіцієнта корисної дії швидкісних водо-водяних теплообмінників для гарячого водопостачання. Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, (25), 13–18. https://doi.org/10.32347/2409-2606.2018.25.13-18

Номер

Розділ

Статті