Експериментальні випробування лабораторного стенда для дослідження процесів сушіння

Автор(и)

  • Dmytro Guzyk Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Україна
  • Mykyta Yershov Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32347/2409-2606.2018.27.52-60

Ключові слова:

сировина, сушильна камера, природне сушіння, конвективне сушіння

Анотація

У даній статі розглянуто розробку лабораторного стенду для дослідження процесів сушіння. Було проведено різноманітні випробування даного «індивідуального» стенду на аеродинамічні та температурні показники. Великою перевагою даного лабораторного стенду є можливість регулювати кількість повітря, яке проходить через даний стенд та кількість теплоти. Недоліком даного стенду є калориферна установка, яка має занадто велику потужність. У ході випробувань проведено модернізацію установки для покращення вихідних параметрів задля поліпшенняперебігу процесу конвективного сушіння. Проведено дослідження конвективного сушіння сливи та інших фруктів. Виконано порівняння конвективного сушіння сливи порівняно з природним сушінням. У подальшому на даному лабораторному стенді можна провести лабораторні дослідження щодо впливу різної кількості (витрати) сушильного агенту при сталій температурі на швидкість сушіння продукції та смакові показники. Також треба зазначити, що даний стенд для дослідження конвективного сушіння можна використовувати для проведення досліджень процесів сушіння овочів, фруктів, ягід, грибів та іншої рослинної сировини як в навчальному процесі, так і для проведення науково-дослідних робіт.

Біографії авторів

Dmytro Guzyk, Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

доцент

Mykyta Yershov, Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

студент

Посилання

Тkachenkо S. I., Spivak О. Yu. Сушильні процеси та установки. VNTU, 2009.

Тарасенко Т. А., Evlash V. V., Nemirich О. V., Vashekа О. М., Havrysh А. V., Kravchenkо О. І. “Теоretychnе doslidzhennia sposobiv sushinnia оvochiv tа fruktiv.” Naukovyi visnyk LNUVМBТ imenі S. Z. Gzhitskohо, vol. 17, no. 4 (64), 2015, pp. 148-158.

Bessarab О. S., Shutiuk V. V. Теkhnolohiia sushinnia plodiv tа оvochiv. NUKHT, 2002.

Rekomendatsii dо sushinnia. http://xcook.info/vopros-otvet/kak-sushit-slivy.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-08

Як цитувати

Guzyk, D., & Yershov, M. (2018). Експериментальні випробування лабораторного стенда для дослідження процесів сушіння. Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, (27), 52–60. https://doi.org/10.32347/2409-2606.2018.27.52-60

Номер

Розділ

Статті