Принципи формування термо-радіаційного середовища в приміщеннях з круговими випромінювачами довільного положення - Єгорченков, Володимир (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
Одним із визначальних моментів при формуванні мікроклімату в приміщеннях є випромінюючі властивості як випромінювачів, так і внутрішніх поверхонь приміщення. При формуванні термо-радіаційного середовища у приміщеннях обмін радіаційними потоками між випромінювачами і поверхнями впливає на радіаційну температуру і стан людини. Для стандартних нескладних умов ця проблема вирішується просто. Для складних умов: незвичайні приміщення і випромінювачі, виникають певні труднощі. Робота присвячена розробленню принципів формування температурно-радіаційного середовища у приміщеннях зі складною геометричною формою і з випромінювачами у формі кола/кільця довільного положення з використанням прогресивного математичного апарату точкового числення. З використанням базового точкового рівняння кола розроблено точкове рівняння кола і кільця, за яким сформовано поле точок сканування і зроблена візуалізація отриманого точкового рівняння в середовищі Maple. Для сусідніх чотирьох або трьох точок сканування визначаються параметри випромінювання: коефіцієнти опромінення, радіаційна температура та потік. Сума параметрів від усіх елементів у розрахункових точках сформують їхній розподіл приміщенням. Розроблені принципи з використанням точкового числення дозволять підвищити точність розрахунків та скоротити їхній час, оскільки вилучає з розгляду громіздкі системи рівнянь, які розв’язуються чисельними методами. Подальші дослідження будуть спрямовані на розроблення програмного комплексу для формування комфортних температурно-радіаційних умов у приміщеннях за наявності поверхневих випромінювачів різних форм при різному розташуванні в просторі.