Експертне оцінювання енергоефективності огороджувальних конструкцій будівель нечіткими множинами та лінгвістичними змінними - Ратушняк, Георгій; Лялюк, Андрій (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
Відповідно до енергетичної стратегії Європейського союзу планується суттєве впровадження інноваційних технологій декарбонізації шляхом реалізації енергоефективних технологій забезпечення оптимальних параметрів мікроклімату в приміщеннях будівель. Вирішенню цієї проблеми присвячена відповідна законодавча база України стосовно підвищення енергоефективності теплоізоляційної оболонки будівель. Розвиток інструментарію прогнозування енергоефективності зовнішніх огороджувальних конструкцій будівель протягом їхнього життєвого циклу потребує оцінки впливу визначальних параметрів, які характеризуються кількісними та якісними значеннями. Визначення значень цих параметрів експериментальним шляхом дороговартісне та в багатьох випадках неможливе з заданою достовірністю. Як джерело необхідної інформації доцільно використовувати експертні оцінки впливу визначальних параметрів на прогнозовану енергоефективність теплоізоляційної оболонки будівель. Для розроблення складової експертно-моделювальної системи інтелектуальної підтримки прийняття організаційно-технологічних рішень щодо підвищення енергоефективності огороджувальних конструкцій будівель використано математичний апарат нечіткої логіки, а саме метод побудови системи нечітких логічних рівнянь, які характеризують ступінь належності довільного елемента універсальних множин до нечіткої множини. Метод базується на розподілу ступеня належності універсальної множини, на якій задається нечітка множина, відповідно до їх рангів. Ступені належності параметрів до нечіткої множини, яка означена відповідним термом, обчислено за відомими формулами, шляхом складання відповідних матриць. Нечіткі множини для різних лінгвістичних змінних визначальних параметрів впливу на прогнозовану енергоефективність огороджувальних конструкцій будівель представлено у вигляді відповідних нечітких логічних рівнянь. Ці рівняння характеризують поверхню належності лінгвістичних змінних за відповідним термом на цільову функцію, а саме витрати енергії на капітальне будівництво або реконструкцію, на експлуатацію та рециклінг.