Математичний аналіз і моделювання зниження концентрації радону в приміщенні - Ісаєв, Володимир; Патрашку, Євген; Ковальова, Ірина (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
Отримано аналітичні залежності щодо визначення концентрації Радону 222 (222Rn) у повітрі приміщень різного призначення, де має місце просочування газу через нещільності або тріщини в огороджувальних конструкціях (бомбосховища, підвальні, напівпідвальні нежитлові та житлові приміщення першого-третього поверхів будівель і споруд). На основі отриманих формул став можливим розрахунок зміни концентрації газу в досліджуваному просторі. Розроблена математична модель, що використовує чисельне моделювання ANSYS CFD (Computational Fluid Dynamics) підтвердила результати розрахунку за отриманими аналітичними залежностями. На основі рівнянь нерозривності та усереднених за Рейнольдсом рівнянь Нав'є-Стокса "RANS" (Reynolds-Averaged Navier-Stokes) отримано результати щодо зміни стану повітряного середовища у вентильованому просторі: графік зміни концентрації 222Rn спочатку забрудненого приміщення (500 Бк/м3) до нормативної величини в часі при надходженні інертного газу до приміщення і роботі системи загальнообмінної вентиляції; масової частки 222Rn у часі по досягненню величини допустимої нормативними документами України; ліній течії 222Rn (Velosity Stream Line). Отримано інженерні формули для розрахунку зниження концентрації 222Rn при роботі системи загальнообмінної вентиляції. Рекомендована схема повітрообміну в приміщеннях з надходженням 222Rn через нещільності або тріщини в підлозі - "подача припливного повітря зверху - видалення витяжного повітря знизу".