Підвищення надійності енергопостачання в Україні - Предун, Костянтин; Рубцова, Світлана; Почка, Ольга; Ейсмонт, Віталій (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
Використання альтернативних джерел енергії та палив є одним із найбільш важливих напрямів сучасної енергетичної політики, спрямованої як на поліпшення стану довкілля, так і на заощадження традиційних паливно-енергетичних ресурсів. Сенс процесу еколого-енергетичної оптимізації – не заміна одного джерела енергії іншим, а економічна та індустріальна трансформація, декарбонізація та децентралізація. Російська агресія спричинила безпрецедентні руйнування паливно-енергетичної інфраструктури України. Це створило загрозу надійності забезпечення кінцевих споживачів природним газом – основним органічним енергоносієм, здатним повністю задовольнити власні потреби держави. Відходи сільськогосподарського виробництва, полігони твердих побутових відходів за певних умов можна перетворити з забрудників довкілля на відновлювані джерела енергії з генеруванням біогазу. Його основними компонентами є метан і вуглекислий газ. Утилізація біогазу дозволить вирішити водночас екологічні проблеми, пов’язані з «тепловим» забрудненням довкілля. За результатами аналізу стратегії Європейського зеленого курсу та світового ціноутворення на викиди вуглекислого газу показана необхідність збільшення податкових зобов’язань в Україні за викиди парникових газів у атмосферне повітря для досягнення цілей щодо обмеження підвищення глобальної температури довкілля на 1,5-2 °С. У статті обґрунтовано можливість повної або часткової заміни природного газу біометаном, отриманим при утилізації відходів агропромислового комплексу, побутових відходів тощо для задоволення потреб житлово-комунального господарства України. Виконано порівняння фізико-хімічних показників традиційного природного газу та біометану з вимогами чинних нормативних документів. Визначено області застосування біометану в газоподібному та скрапленому станах. Обґрунтовано конструктивні рішення технологічних установок для систем автономного газопостачання.