Оцінка ефективності пасивної вентиляції термомодернізованого житлового будинку - Замицький, Олег; Корбут, Вадим; Ялова, Альона; Бондар, Наталія (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
Стаття присвячена проблемі зниження ефективності природної вентиляції в термомодернізованих житлових будинках масової забудови середини ХХ століття. Дослідження виконано в межах муніципальної програми «Теплий дім» і зосереджено на змінах мікроклімату після утеплення, заміни вікон і зменшення інфільтрації. Застосовано поетапну методику, що передбачає обстеження 10 квартир, натурні вимірювання, аеродинамічні розрахунки та оцінювання витрати повітря у витяжних каналах. Встановлено, що за відсутності організованого припливу вентиляція не забезпечує нормативного повітрообміну (3 – 5 м³/год), а рівень СО₂ перевищує 1200 ppm. У відповідь запропоновано пасивне рішення: припливні настінні клапани та турбодефлектори. Впровадження цих засобів забезпечило п’ятикратне зростання витрати витяжного повітря (до 30 – 40 м³/год з кухні та 20 – 30 м³/год з санвузлів) і зниження рівня СО₂ до нормативного діапазону. Отримані результати підтверджують ефективність простих рішень для модернізації вентиляції без значних витрат, що є доцільним для будинків вторинного житлового фонду.