Сучасні та перспективні технології активізації процесів горіння в комунальній теплоенергетиці - Швець, Ярослав (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
У статті досліджено теоретичні засади та прикладні аспекти процесу горіння газового палива в обладнанні комунальної теплоенергетики. Особливу увагу приділено вивченню чинників, що визначають повноту згоряння, як-от температурний режим, ступінь турбулізації потоку, рівномірність змішування палива з повітрям, склад паливоповітряної суміші, а також аеродинамічні характеристики факела. У контексті підвищення ефективності та екологічної безпеки систем теплопостачання проаналізовано сучасні методи активізації процесу горіння. Серед них розглянуто використання лазерного запалювання як способу забезпечення стабільного й контрольованого запуску процесу, застосування електричних та магнітних полів для впливу на іонізовані продукти горіння та прискорення реакцій окиснення, а також попереднє озонування паливоповітряної суміші з метою збагачення її сильним окисником. Наведено результати техніко-економічного аналізу доцільності впровадження зазначених технологій у практику експлуатації комунальних теплогенерувальних систем. Обґрунтовано, що застосування інноваційних підходів до керування процесом горіння дає змогу не лише підвищити енергоефективність, а й суттєво знизити рівень шкідливих викидів, зокрема оксидів азоту (NOₓ), що є одним із ключових забруднювачів атмосферного повітря. Також акцентовано увагу на перспективах подальших досліджень, спрямованих на вдосконалення технологій згоряння газоподібного палива в контексті сучасних вимог до екологічної безпеки, ресурсозбереження та надійності функціонування теплопостачальних систем у містах.