Регресія динаміки зростання потужності установок з видобування біогазу на території сміттєзвалищ України - Березюк, Олег; Лемешев, Михайло (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
Впроваджувати сучасні альтернативні джерела енергії для забезпечення потреб населення, зокрема розвивати технології видобування та перероблення біогазу, спонукає країни світу глобальна екологічна криза. Тому визначення регресійної залежності, яка описує динаміку збільшення потужності установок з видобування біогазу на території сміттєзвалищ України і може бути використана під час прогнозування потужності таких установок, є актуальною науково-технічною задачею. Це дозволяє збільшити поширеність використання поновлюваних джерел енергії, заощадити викопні енергоносії та одночасно зменшити інтенсивність забруднення навколишнього середовища. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції. Регресія проводилася на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну залежність, які описують динаміку збільшення потужності установок з видобування біогазу на території сміттєзвалищ України і може бути використана під час прогнозування потужності таких установок. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку збільшення потужності установок з видобування біогазу на території сміттєзвалищ України та дозволяє наочно проілюструвати дану динаміку та показати достатню збіжність теоретичних результатів з фактичними даними. Встановлено, що потужність установок з видобування біогазу на території сміттєзвалищ України протягом 2012‑2020 рр. зростала за степеневою залежністю.