Систематизація повітро- та газоочисних пристроїв з рідинним середовищем для Уловлювання пилу та абсорбції шкідливих забруднень - Любарець, Олександр; Микитенко, Максим (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
У статті розглянуто класифікацію повітро- та газоочисних апаратів, що використовують воду або водні розчини для вловлювання пилу та абсорбції шкідливих газоподібних домішок. Запропоновано систематизацію мокрих газоочисних пристроїв за принципом дії, механізмами захоплення домішок і структурою рідкої фази, що бере участь у процесі очищення. Виділено шість основних груп апаратів: насадкові скрубери, циклонно-водяні пристрої, відцентрові зрошувачі, пінні апарати, турбулентні промивачі та установки з коагуляційним осадженням. Надано короткий опис принципу роботи кожного типу, їхні переваги та обмеження. Окрему увагу приділено ролі абсорбційної рідини, що циркулює, у забезпеченні стабільності та ефективності процесу. У практичній частині наведено аналіз суднової газоочисної установки типу скрубер, реалізованої на судні з використанням системи компанії Wärtsilä. Описано особливості конструкції, режим роботи, температурні та гідродинамічні параметри процесу очищення відпрацьованих газів з високим вмістом оксидів сірки. Представлено приклади візуалізації системи моніторингу та керування. Отримані результати та узагальнена класифікація можуть слугувати основою для вибору ефективного апаратного рішення в умовах промислових або транспортних об’єктів, де необхідне очищення повітря чи газових викидів за участі рідкої фази.