Визначення оптимальної температури живильної води на вході в жаротрубний паровий котел з економайзером некиплячого типу - Федяй, Богдан (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
У тепловому балансі жаротрубних парових котельних агрегатів втрати теплової енергії з відхідними продуктами горіння є найбільшими. Встановлення економайзерів не киплячого типу з метою утилізації теплової енергії відхідних димових газів у виробничих котельнях на базі жаротрубних котельних агрегатів є поширеною практикою. У той же час недостатня увага приділяється аналізу температурного режиму живильної води на виході з економайзеру, перед подачею в жаротрубний котел, та її впливу на коефіцієнт корисної дії котлоагрегату. В статті досліджено зміну ефективності жаротрубних парових котельних агрегатів середньої потужності залежно від температури живильної води при застосуванні економайзерів не киплячого типу. Визначено оптимальну температуру живильної води та оцінено доцільність застосування економайзерів з метою утилізації теплової енергії відпрацьованих продуктів горіння.