Термомодернізація та удосконалення інженерних систем корпусу Ф Національного університету “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка” - Череднікова, Олександра; Гузик, Дмитро; Мілейковський, Віктор; Харченко, Артем; Соснін, Артем; Чередніков, Микола (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
У статті висвітлені науково-обгрунтовані заходи з проведення термомодернізації громадської будівлі, які передбачають оновлення у відповідності до сучасної нормативної будівельної бази інженерних систем створення мікроклімату. Дослідження проводяться паралельно з реалізацією проєкту «Вища освіта України» з термомодернізації будівель закладів вищої освіти, який підтримується Європейським інвестиційним банком та НЕФКО. Впровадження розроблених та затвердженних заходів з модернизації системи вентиляції, теплопостачання та опалення в комплексі з утепленням усіх зовнішніх огороджувальних конструкцій, за попередніми розрахунками, повинно підвищити енергоефективность будівлі навчального корпусу «Ф» Національного університету “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”. Найбільш енергоефективними заходами при реконструкції інженерних систем у цьому проєкті є влаштування автоматизованого індивідуального пункту, використання рекуператорів у системах вентиляції, утеплення трубопроводів систем опалення та теплових мереж у неопалюваних приміщеннях будівлі.