Організація робіт підвищеної небезпеки на підприємствах експлуатації газового господарства - Франчук, Юрій; Коновалюк, Вікторія (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2025)
Надійність систем газопостачання України знижується внаслідок зношення значної частини газопроводів та обладнання, руйнувань через обстріли газотранспортної та газорозподільчих мереж та обладнання на них. Нормативні документи визначали порядок експлуатації системи газопостачання у стандартних і складних інженерно-геологічних умовах, при повному заповненні штатного розпису підприємств. Проте не описаний порядок експлуатації в умовах активних бойових дій, що ведуться в зоні роботи мережі. У зв’язку зі збільшенням об’єму робіт і одночасно зменшенням кількості працівників різко збільшується питоме навантаження на працівників газових господарств. Працівники вимушені вирішувати робочі питання, які раніше виконувалися суміжними службами. Наразі недостатньо нормативних документів які регламентували би роботи щодо обслуговування й ремонту газових мереж в умовах пошкоджень і руйнувань, які відбуваються на території України. У роботі пропонується ряд заходів з організації безпечного виконання робіт підвищеної небезпеки на підприємствах експлуатації газового господарства. Необхідно на час воєнних дій переглянути вимоги до кваліфікаційного рівня виконавців робіт при одночасному забезпеченні посиленого контролю з боку керівників газонебезпечних робіт та досвідчених членів бригади. Проводити позачергові навчання працівників правилам безпечного ведення газонебезпечних і аварійних робіт в умовах воєнних дій. Розробити програми навчання виконання робіт підвищеної небезпеки для фахівців, які мають освіту у суміжних сферах.