Аналіз відповідності вікон новітнім вимогам з енергоефективності - Клімова, І.В.; Мойсеєнко, В.В. (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2022)
В зв’язку із наслідками енергетичної та екологічної криз зменшення споживання енергії у будівлях є актуальним завданням, як в глобальному вимірі, так і в національному. Саме ця мета обумовлює постійне зростання вимог до опору теплопередачі зовнішніх огороджувальних конструкцій будинків в кліматичних умовах де розрахункова температура зовнішнього повітря знаходиться на рівні -20ºС. У випадку світлопрозорих огороджувальних конструкцій підвищення опору теплопередачі має відчутні обмеження. Проведено аналіз конструкцій вікон, які пропонуються на будівельному ринку України, в контексті оприлюднення ДБН В.2.6.31-2021 “Теплова ізоляція та енергоефективність будівель”. Результати аналізу показують, що виконання вимоги Rqmin≥0.9 м2•ºС/Вт для першої температурної зони України потребує використання всіх технічних засобів, які є в наявності у виробників. Складність та збільшена вартість таких конструкцій може викликати додаткові заходи контролю при завершенні будівництва та під час експлуатації