Аналіз геометрії профілю швидкості при ламінарному русі у двокутному каналі - Gumen, Olena; Mileikovskyi, Viktor; Dziubenko, Volodymyr (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2016)
Проаналізовано профіль швидкості стабілізованої ламінарної течії у двокутному каналі. Визначено вплив відношення довжини осей на коефіцієнт опору тертя Дарсі. Профіль швидкості при зменшенні відношення довжини осей набуває сідлоподібної форми біля вершин двокутника зі зменшенням градієнта швидкості. При цьому зменшуються тангенціальні напруження, а значить, коефіцієнт опору тертя Дарсі. Але при цьому питомі втрати тиску за довжиною при постійних площі перерізу і витраті рідини зростают.