Аналіз ефективності теплообмінників змієвикового типу - Shitikova, Iryna (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2017)
У статі розглянуто саморегулювальна система теплопостачання від індивідуальних теплових пунктів з акумуляторною установкою і теплообмінниками змійовикового типу для незалежних систем опалення та гарячого водопостачання. Виконано порівняння двох конструктивних моделей теплообмінних апаратів для систем індивідуального теплопостачання: з паралельним та послідовним розташуванням змійовиків. Для цього використано розрахунково-моделювальний комплекс на базі CFD-моделювання. Наведені умови моделювання. У результаті визначена оптимальна конструкція для досягнення максимальної теплопередачі. Показано, що при однакових параметрах швидкість нагріву теплоносія гарячої води при послідовному розташуванні змійовиків вище завдяки безпосередньому контакту з первинним теплоносієм. У теплообміннику з послідовним розташуванням змійовиків бака-акумулятора може бути прийнятим більшого об’єму ніж для паралельного розташування, що стабілізує температурний режим гарячої води.