Способи керування струминами у вентиляції - Mileikovskyi, Viktor (Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання, 2017)
Параметри припливних струмин є одним з впливових факторів, що визначають параметри мікроклімату в приміщенні. Існує багато різних рішень у техніці повітророзподілення. Окремі з них широко впроваджені, інші є спеціалізованими рішеннями та впроваджені на окремих об’єктах. Проте, недостатньо розробленою залишається класифікація методів керування струминами, які використовуються в повітророзподільних пристроях. У даній роботі запропонована така класифікація на базі тисяч авторських свідоцтв і патентів. Для більшої зручності, способи систематизовані за чотирма головними групами: з турбулізацією потоку, без суттєвої турбулізації, зі суттєвою стабілізацією, а також, комбіновані. Також показано можливості зміни далекобійності струмини. Ця класифікація може бути розширена з розвитком повітророзподільної техніки.